synopsis

The Piranesi Experience is producing an unpublished cinematographic story of the new headquarters for the BNL Paribas in Rome, designed by Alfonso Femia Atelier(s) and Gianluca Peluffo&Partners.
After the first scenes, which seem to amplify the majesty of the architectonic mass, we slowly enter the belly of the building, which due to its form, brings to mind the spotted whale.

The façade's dual nature, flat and tridimensional, recalls to mind both an expanse of glass and sky as well as waves in the heavy seas


The camera then turns outwardly towards the inconsistency of the curtain wall, which enhances the scenic potential of the facade, rendering it a reflective and changeable stage scene with the passing of hours, seasons and climatic conditions, never appearing equal to itself.
The double-side douter wall, with its differing inclination of the slanting plane – which is fragmented into a regular sequence of recesses and projections– amplifies the changing effect of the front towards the railway, making the view dynamic. Such dynamism is lost from the opposite view, the one facing the northwest, more static and material, called to encounter a “slower” urban context, represented by the Pietralata district.
Populus' pressing soundtrack articulates the footage, which follows a continuous pursuit of light and surface, generating optical illusion effects and kaleidoscopic visions, captured by the story created under the direction of Claudio Esposito and with the photography of Fabio Paolucci.
The reference is to the work of Daniel Buren with the reflection and refraction effect produced by the glass and diamond-like ceramic facade panels that in a continuous metamorphic process intercept changes within the surrounding reality.
Sunset has arrived. The rays of the sun directly hit the building, which absorbs them, reflects them, and begins to glow. The footage is now more static, the border between sky and architecture becomes transitory, the facade vanishes and is camouflaged within the context.

synopsis

The Piranesi Experience is producing an unpublished cinematographic story of the new headquarters for the BNL Paribas in Rome, designed by Alfonso Femia Atelier(s) and Gianluca Peluffo&Partners.
After the first scenes, which seem to amplify the majesty of the architectonic mass, we slowly enter the belly of the building, which due to its form, brings to mind the spotted whale.

The façade's dual nature, flat and tridimensional, recalls to mind both an expanse of glass and sky as well as waves in the heavy seas


The camera then turns outwardly towards the inconsistency of the curtain wall, which enhances the scenic potential of the facade, rendering it a reflective and changeable stage scene with the passing of hours, seasons and climatic conditions, never appearing equal to itself.
The double-side douter wall, with its differing inclination of the slanting plane – which is fragmented into a regular sequence of recesses and projections– amplifies the changing effect of the front towards the railway, making the view dynamic. Such dynamism is lost from the opposite view, the one facing the northwest, more static and material, called to encounter a “slower” urban context, represented by the Pietralata district.
Populus' pressing soundtrack articulates the footage, which follows a continuous pursuit of light and surface, generating optical illusion effects and kaleidoscopic visions, captured by the story created under the direction of Claudio Esposito and with the photography of Fabio Paolucci.
The reference is to the work of Daniel Buren with the reflection and refraction effect produced by the glass and diamond-like ceramic facade panels that in a continuous metamorphic process intercept changes within the surrounding reality.
Sunset has arrived. The rays of the sun directly hit the building, which absorbs them, reflects them, and begins to glow. The footage is now more static, the border between sky and architecture becomes transitory, the facade vanishes and is camouflaged within the context.